Ποιος είναι Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και πώς κατάφερε να αλλάξει τον Ολυμπιακό σε 65 ημέρες; Ο Ινιάκι Μπέα, πρώην παίκτη τους και επί 7 χρόνια βοηθός του, είχε «απαντήσει» από παλιά. Η φιλοσοφία του μέσα από τα λόγια του «παιδιού» του.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την Κυριακή την προετοιμασία του για το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς. Για έναν «τελικό». Διότι τέτοιο είναι το δεύτερο παιχνίδι των προημιτελικών του Conference League με τη Φενέρμπαχτσε στο «Σουκρού Σαράτσογλου».

 

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προετοιμάζει την ομάδα του με συγκεκριμένο στόχο. Την πρόκριση. Και φυσικά τη νίκη. Διότι… «αυτό κάνει ο Ολυμπιακός, παίζουμε πάντα και παντού για να νικήσουμε. Και αυτό θα κάνουμε και την Πέμπτη», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βάσκος στο Ρέντη.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό κάνει ο Μεντιλίμπαρ. Παίζει το «δικό του» ποδόσφαιρο. Ακολουθεί τον δικό του δρόμου. Δίνει τη δική του φιλοσοφική κατεύθυνση στους ποδοσφαιριστές του. Με μικρές διαφοροποιήσεις, αλλά χωρίς μεγάλες παρεκτροπές. Διότι δεν θέλει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της ομάδας του. Δεν θέλει να δώσει τα λάθος μηνύματα. Δεν θέλει να δείξει ο ίδιος κάτι άλλο, από ό,τι είναι ο ίδιος. Ως προπονητής και ως άνθρωπος.

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο προπονητής του Ολυμπιακού, το έχει περιγράψει με τρόπο εξαιρετικό ένας άνθρωπος που τον γνωρίζει καλά: «Ο Μεντιλίμπαρ παίζει ένα πολύ επιθετικό 4-4-2 ή 4-2-3-1, με πρέσινγκ ψηλά, με στόχο να φέρουμε την μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου και να δημιουργήσουμε γρήγορες επιθετικές μεταβάσεις.

Πολλές φορές δεν είναι και το πιο εύκολο, γιατί αφήνεις πολύ χώρο και πρέπει να έχεις παίκτες που δημιουργούν. Σε σωματικό επίπεδο ρισκάρεις πολύ. Μπορεί να είσαι ευάλωτος στο transition του αντιπάλου, αλλά εάν το κάνεις σωστά, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Είναι προπονητής του ροκ εν ρολ στην επίθεση, θέλει να υποτάσσει τον αντίπαλο, αλλά παράλληλα ξέρει τι κάνει και πώς να το κάνει»

«ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΡΥΘΜΟΣ, ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΕΝΤΑΣΗ»

Πρόκειται για λόγια που ανήκουν στον πρώην ποδοσφαιριστή του και επί 7 χρόνια πρώτο βοηθό του, Ινιάκι Μπέα. Ο ίδιος επέλεξε να ακολουθήσει σόλο καριέρα ως πρώτος προπονητής σε άλλες ομάδες (σ.σ. Νουμάνθια, Εθνική Δομινικανής Δημοκρατίας, Αγκουίλα) μετά το τέλος της θητείας του Μεντιλίμπαρ στην Εϊμπάρ, με τις… ευλογίες του νυν προπονητή του Ολυμπιακού.

Ο οποίος, ωστόσο, αποτελεί μέντορα του Μπέα: Έχω περάσει τρία χρόνια ως ποδοσφαιριστής με τον Μεντιλίμπαρ και επτά ως δεύτερος προπονητής του. Είναι ο μεγάλος μέντοράς μου, όπως και ο πρώην προπονητής και συμπαίκτης μου, Ουνάι Έμερι. Ως προπονητής, έχω καθοριστεί από αυτούς τους δύο και προσπαθώ να εφαρμόσω στη δική μου φιλοσοφία, αυτόν τον φοβερό ρυθμό, την ταχύτητα, και την ένταση που αρέσει τόσο πολύ στον Μεντιλίμπαρ, αλλά και λίγο από αυτή την πιο αναλυτική, πιο αργή, και με αγάπη στην κατοχή δουλειά του Εμερι».

Μάλιστα, σε άλλη του συνέντευξη, πέρυσι το καλοκαίρι, είχε κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρη τη βαθιά εκτίμηση που τρέφει για τον 63χρονο τεχνικό: «Έχω απορροφήσει πολλά από τον Ουνάι Εμερι, ειδικά σε επίπεδο τακτικής, και από τον Γιακόμπα Αρασάτε, αλλά αισθάνομαι πολύ ταυτισμένος με αυτό που κάνει ο Μεντιλίμπαρ. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ πολύ, πολύ ταπεινός».

«Ο ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ»

Ο Μπέα περιγράφει τον φίλο και πρώην «προϊστάμενό» με τρόπο εξαιρετικό. Μάλιστα, μιλώντας στην «ABC», εξήγησε πως «δεν είναι άκαμπτος προπονητής. Στον τρόπο παιχνιδιού του Μεντιλίμπαρ πρέπει να είσαι τακτικά και γενικά ευέλικτος. Είναι ένα άτομο που ξέρει να ακούει. Είναι πεισματάρης, κάποιες φορές ξεροκέφαλος στο ποδόσφαιρο, αλλά είναι εργατικός, αισιόδοξος και εξαιρετικός ακροατής. Είναι σπουδαίος στη διαχείριση της ομάδας. Ξέρει τι πρέπει να κάνει με τους παίκτες του, όσο λίγοι».

Μάλιστα, ο Μπέα αναφέρθηκε και σε μια ιστορία που δείχνει την αγάπη των παικτών προς τον Μεντιλίμπαρ. Ακόμη και εκείνων που δεν παίζουν πολύ: «Ο Μεντιλίμπαρ είναι καλός μάνατζερ. Λέω πάντα το ίδιο ανέκδοτο για εκείνον. Είναι πολύ ωραίο. Οι παίκτες που τον είχαν και μετά τους ρωτούν για αυτόν, μιλούν πάντα με καλά λόγια. Ακόμη και όσοι έχουν παίξει λίγο χρόνο μαζί του, πάντα μιλάνε καλά.

Με τον Iván Alejo πήγαμε στην Girona και τον έκανε αλλαγή, αφού τον είχε βάλει στο παιχνίδι λίγο νωρίτερα. Ο Iván είναι ένας συναισθηματικός και… καυτός τύπος, παρορμητικός και νικητής. Και του αρέσει το ποδόσφαιρο. Εκείνη τη στιγμή δεν το κατάλαβε, θύμωσε πολύ, αλλά τώρα δίνει συνεντεύξεις και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Χοσέ».

«ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ, ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ»

Για το τέλος; Ένα σκέλος που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεταφράζει με τρόπο ιδιαίτερο τη μετάλλαξη του κλίματος στα ενδότερα του Ολυμπιακού, αλλά και τη βελτίωση του συνόλου. Και σύμφωνα με τον Μπέα, το «μυστικό» βρίσκεται στις προπονήσεις. «Ο Μεντιλίμπαρ είναι πολύ καλός προπονητής από κάθε άποψη. Οι προπονήσεις του είναι πολύ διασκεδαστικές και ευχάριστες. Δεν είναι πολύ τακτικές ή… άκαμπτες.

 

Αφήνει μεγάλη ελευθερία στο επιθετικό επίπεδο στους ποδοσφαιριστές του. Εμπιστεύεται το ταλέντο. Αγαπάει τους παίκτες που είναι έτοιμοι να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις στη διάρκεια του αγώνα», επισημαίνει ο τέως συνεργάτης του έμπειρου τεχνικού. Λόγια που διαβάζοντάς τα κάποιος, καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Και γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά του Ρέντη στον Βάσκο και για τη νέα χρονιά…

to10.gr

 
 
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν θα ξαναφάω γκολ στο 89'», με κιτρινόμαυρα γράμματα και «φόντο» την ΑΕΚ-ThemaSports
29/04 @ 20:07

«Δεν θα ξαναφάω γκολ στο 89'», με κιτρινόμαυρα γράμματα και «φόντο» την ΑΕΚ

Πάνω που θέλεις να πεις, ότι έχεις δει τη φετινή ΑΕΚ να χάνει βαθμούς με κάθε πιθανό τρόπο, σε διαψεύδει. Κι εκείνο το επικό πρωτοσέλιδο της SportDay πριν από 19 χρόνια, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Το πιο «σαδιστικό», όμως, είναι πως οι υπόλοιποι την βλέπουν να πετά δικούς της βαθμούς, αλλά και πάλι, να έχει το «πάνω χέρι»!

Αυτοκτονία και αποτυχία για τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν είναι αυτά το πιο ανησυχητικό…-ThemaSports
29/04 @ 20:26

Αυτοκτονία και αποτυχία για τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν είναι αυτά το πιο ανησυχητικό…

Ο Παναθηναϊκός έριξε τίτλους τέλους για την φετινή σεζόν στην Stoiximan Super League, πριν καν ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Αυτοκτόνησε κόντρα στον Άρη, απέτυχε να πάρει το πρωτάθλημα και το πιο ανησυχητικό είναι μπροστά μας…

Όποιος «ξέγραψε» τον Πανιώνιο, το πλήρωσε: Ο Ναλιτζής, το Κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό και μία... μεθυσμένη Νέα Σμύρνη!-ThemaSports
29/04 @ 19:10

Όποιος «ξέγραψε» τον Πανιώνιο, το πλήρωσε: Ο Ναλιτζής, το Κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό και μία... μεθυσμένη Νέα Σμύρνη!

Πριν από ακριβώς 26 χρόνια (29/04/1998), ο Πανιώνιος κατέκτησε το δεύτερο, αλλά εξίσου... γλυκό με το πρώτο, Κύπελλο της ιστορίας του, «σοκάροντας» τον Παναθηναϊκό στον τελικό του «Γ. Καραισκάκης».

Στο... μυαλό του Τζολάκη: Ο ήρωας του Ολυμπιακού «ξαναζεί» την ιστορική διαδικασία των πέναλτι με τη Φενέρμπαχτσε! -ThemaSports
29/04 @ 19:48

Στο... μυαλό του Τζολάκη: Ο ήρωας του Ολυμπιακού «ξαναζεί» την ιστορική διαδικασία των πέναλτι με τη Φενέρμπαχτσε!

Μέσα από ένα βίντεο που δημοσίευσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κωνσταντίνος Τζολάκης περιγράφει τη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και όσα συνέβησαν για να προκριθούν οι «ερυθρόλευκοι»!

«Ντάνιελ Ποντένσε 2.0»: Καλύτερος και με διαφορά, από την προηγούμενη version του στον Ολυμπιακό!-ThemaSports
29/04 @ 18:32

«Ντάνιελ Ποντένσε 2.0»: Καλύτερος και με διαφορά, από την προηγούμενη version του στον Ολυμπιακό!

Ο Ντανιέλ Ποντένσε διανύει την καλύτερη σεζόν σκοραρίσματος της καριέρας του, φτάνοντας τα 14 γκολ, δηλαδή ένα περισσότερο από… την πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό! Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο το «πόσα γκολ έβαλε», αλλά και το «πόσο χρόνο χρειάστηκε»!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ