Διαβάστε παρακάτω τα πιο σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σαν σήμερα, στον κόσμο της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Σαν σήμερα το 1977, ο Μάριο Αντρέτι κυριάρχησε κατά κράτος στο GP Ισπανίας στη Χαράμα με μια Lotus 78, προηγούμενος σε ολόκληρο τον αγώνα από την pole position έως τον τερματισμό. Ο Ζακ Λαφίτ προσπάθησε να τον κυνηγήσει με μια Ligier JS7 και σημείωσε τον ταχύτερο γύρο, αλλά έμεινε έναν γύρο πίσω εξαιτίας ενός κακού pit-stop και τερμάτισε μόλις έβδομος, εκτός βαθμών. Ο τότε επικεφαλής στη βαθμολογία, Νίκι Λάουντα, δεν έλαβε μέρος στον αγώνα λόγω σπασμένου πλευρού του, με την Ferrari να εκπροσωπείται μόνο από τον Κάρλος Ρόιτμαν. Ο Αργεντινός ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, πλαισιώνοντας τον Αντρέτι μαζί με τον Τζόντι Σέκτερ της Wolf. Επίσης, ο αγώνας αυτός σηματοδότησε το ντεμπούτο της μελλοντικά θρυλικής Williams Grand Prix Engineering. Ο Βέλγος Πατρίκ Νεβέ, την οδήγησε στην 12η θέση με μια March 761.

Σαν σήμερα το 1982, ο μηχανοκίνητος κόσμος θρήνησε τον χαμό του Ζιλ Βιλνέβ στο Ζόλντερ. Ο εμβληματικός Καναδός οδηγός της Scuderia Ferrari συγκρούστηκε με τη March 821 του Γιόχαν Μας, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να επικρατήσει του μαινόμενου αντιπάλου και teammate του, Ντιντιέ Πιρονί, στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Βελγίου. Η Ferrari 126C2 διαλύθηκε και ο Βιλνέβ εκτινάχθηκε έξω από το cockpit χωρίς το κράνος του με πολλή δύναμη, πέφτοντας σε έναν φράκτη. Υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ηλικία μόλις 32 χρονών. Το δυστύχημα αυτό σήμανε το τραγικό τέλος μιας καριέρας μόλις πέντε χρόνων στη Formula 1, στην οποία ο Βιλνέβ κατέγραψε 6 νίκες σε 67 Grand Prix και άφησε εποχή ως ένας από τους πιο χαρισματικούς και εντυπωσιακούς οδηγούς που γνώρισε ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σαν σήμερα το 2005, ο Κίμι Ράικονεν έκανε μια επιβλητική εμφάνιση στο Grand Prix Ισπανίας στην πίστα της Βαρκελώνης, κατακτώντας την πρώτη του νίκη στη σεζόν της Formula 1. Πλαισιώθηκε στο βάθρο από τον Φερνάντο Αλόνσο της Renault και τον Γιάρνο Τρούλι της Toyota. Ο teammate του, Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από απουσία δύο αγώνων λόγω τραυματισμού. Ο Κολομβιανός σημείωσε μια μετριότατη επίδοση, καθώς εκκίνησε και τερμάτισε μόλις έβδομος. Ένα πολύ αργό pit-stop και ένα δικό του τε-τα-κέ τον άφησε έναν γύρω πίσω από τον Ράικονεν.

Σαν σήμερα το 2011, η αγαπητή πίστα της Κωνσταντινούπολης, φιλοξένησε το GP Τουρκίας για τον τέταρτο γύρο της σεζόν στη Formula 1. Το αγωνιστικό τριήμερο μονοπωλήθηκε από την ομάδα της Red Bull Racing και τις ταχύτατες RB7. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ επικράτησε των Μαρκ Ουέμπερ και Φερνάντο Αλόνσο για σχεδόν δέκα δευτερόλεπτα. Αξίζει να αναφερθεί πως ο συγκεκριμένος αγώνας, μέχρι το Grand Prix Ουγγαρίας της ίδιας χρονιάς, κατείχε το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό πραγματοποίησης pit-stop (82), ενώ ισοφάρισε το χαοτικό GP Λονγκ Μπιτς του 1983 για τις περισσότερες προσπεράσεις (79). Η πίστα της Κωνσταντινούπολης βγήκε από το καλεντάρι στο τέλος της σεζόν, επιστρέφοντας έκτακτα το 2020 και το 2021 για να αναπληρώσει μαζί με άλλες πίστες μερικά ακυρωμένα Grand Prix ελέω της COVID-19.

Σαν σήμερα το 2016, διεξήχθη το Grand Prix Γαλλίας στο σιρκουί Μπουγκάτι για τον πέμπτο σταθμό της σεζόν στο MotoGP. Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικότατες στην πόλη του Λε Μαν, τα πολλαπλά ατυχήματα άφησαν μόλις 13 αναβάτες να πάρουν την καρό σημαία. Κάποιοι εγκατέλειψαν άδοξα, άλλοι οδήγησαν εξαιρετικά, μεταξύ αυτών και ο νικητής, Χόρχε Λορένθο. Ο Ισπανός πρωταθλητής της Yamaha κυριάρχησε από την pole position, κατακτώντας τη δεύτερη νίκη του στη σεζόν και πέμπτη στο Λε Μαν σε όλες τις κατηγορίες. Στη δεύτερη θέση και σχεδόν 11 δευτερόλεπτα πίσω τερμάτισε ο Βαλεντίνο Ρόσι, με την τρίτη θέση να καταλαμβάνεται από τον Μάβερικ Βινιάλες, στο πρώτο του βάθρο στη μεγάλη κατηγορία.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Φερστάπεν κέρδισε στην Ίμολα την πιο αγχωτική του νίκη της τελευταίας διετίας-ThemaSports
19/05 @ 18:20

Ο Φερστάπεν κέρδισε στην Ίμολα την πιο αγχωτική του νίκη της τελευταίας διετίας

Μέχρι τον 52ο από τους 63 γύρους του GP της Εμίλια Ρομάνια ο Μαξ Φερστάπεν έδειχνε ότι θα κέρδιζε άλλη μία από τις γνωστές του άνετες νίκες - όμως τότε ο Λάντο Νόρις ανέβασε τον ρυθμό της McLaren, απείλησε τον Ολλανδό και τερμάτισε στα μόλις 7 δέκατα του δευτερολέπτου πίσω του στην καρό σημαία! Στο βάθρο και η Ferrari με την 3η θέση του Σαρλ Λεκλέρ.

Σαν κι εκείνον… κανείς: Απόλυτο αφεντικό ο Φερστάπεν, κέρδισε την pole position στο GP της Εμίλια Ρομάνια!-ThemaSports
18/05 @ 20:48

Σαν κι εκείνον… κανείς: Απόλυτο αφεντικό ο Φερστάπεν, κέρδισε την pole position στο GP της Εμίλια Ρομάνια!

Δεν είναι τυχαία πρωταθλητής. Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε ακόμα μία pole position αρκετά δύσκολη και οριακή, για το GP της Εμίλια Ρομάνια στην Ιμόλα.

Όταν ο Σουμάχερ έγινε ο πιο επιτυχημένος οδηγός της Ferrari-ThemaSports
16/05 @ 16:58

Όταν ο Σουμάχερ έγινε ο πιο επιτυχημένος οδηγός της Ferrari

Πολλά από τα γεγονότα της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχουν μείνει στην ιστορία για τη σημασία τους. Ας δούμε τα κυριότερα της ημέρας.

Τα «γαλλικά» του Μάνσελ με τον Σένα-ThemaSports
17/05 @ 12:26

Τα «γαλλικά» του Μάνσελ με τον Σένα

Ορισμένα γεγονότα της ιστορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της Formula 1 μέχρι σήμερα κάνουν κόσμο να παραμιλούν. Ας δούμε τα πιο σημαντικά της ημέρας.

Νέα επαφή της Aston Martin με τον Νιούι στο Μαϊάμι-ThemaSports
07/05 @ 15:35

Νέα επαφή της Aston Martin με τον Νιούι στο Μαϊάμι

Για πρώτη φορά η Aston Martin F1, μέσω του διευθυντή της Μάικ Κρακ, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για τις υπηρεσίες του Άντριαν Νιούι - έπειτα από τη νέα συνάντηση του πιο επιτυχημένου σχεδιαστή της F1 με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Λόρενς Στρολ, στο Μαϊάμι.

Βασέρ για Χάμιλτον: "Νιώθω ότι έχει μεγάλη επιθυμία να κερδίσει με τη Ferrari"-ThemaSports
07/05 @ 13:05

Βασέρ για Χάμιλτον: "Νιώθω ότι έχει μεγάλη επιθυμία να κερδίσει με τη Ferrari"

Ο διευθυντής της Scuderia μίλησε στη γαλλική εφημερίδα L’ Equipe για όλα όσα πιστεύει ότι θα φέρει στην ιταλική ομάδα το 2025 ο Λιούις Χάμιλτον, και ξεκαθάρισε ότι στόχος του Βρετανού επτάκις πρωταθλητή είναι να κερδίζει με το cavallino, στο τεράστιο τελευταίο κεφάλαιο της καριέρας του.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ