Σε γκραν-γκινιόλ φινάλε, ο Ολυμπιακός είχε για ήρωα τον Τζολάκη που έπιασε τρία πέναλτι και έγραψε ιστορική πρόκριση μέσα στην Κωνσταντινούπολη, λυγίζοντας με 3-2 τη Φενέρ (1-0 καν. διάρκεια).

Ακολουθήστε μας στο Google news

Θρυλικό έπος στην Κωνσταντινούπολη!

Ο Ολυμπιακός δεν μάσησε από το γρήγορο προβάδισμα της Φενέρ με τον Καχβετσί, άντεξε σε ένα τρομερό δύσκολο και απαιτητικό παιχνίδι και έγραψε ιστορία μέσα στο «Σουκρού Σαράτσογλου».

Με ήρωα και… σούπερμαν τον εκπληκτικό Τζολάκη που έπιασε τρία πέναλτι στη ρώσικη ρουλέτα, οι κομάντος του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έκλεισαν το… σπίτι της Φενέρμπαχτσε και έγραψαν ιστορία, περνώντας για πρώτη φορά στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Στους «4» του Europa Conference League πλέον οι Πειραιώτες, τους περιμένει η Άστον Βίλα για τιτανομαχία και το όνειρο είναι ένα βήμα πιο κοντά για την αρμάδα του Βάσκου στρατηγού!

Δοκάρι στην παράταση για τους «ερυθρόλευκους» με τον Ιμπόρα, μεγάλη χαμένη φάση στο 80’ με τον Μασούρα, αλλά τίποτα δεν ήταν αρκετό για να λυγίσει τους ήρωες από τον Πειραιά!

Στο μυαλό του κόουτς

Με 4-3-3 κατέβασε τη Φενέρμπαχτσε ο Ισμαΐλ Καρτάλ, επιλέγοντας την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα που είχε στη διάθεσή του. Ο Λιβάκοβιτς κάτω από τα δοκάρια και στην άμυνα οι Οσάγι-Σάμουελ, Τζικού, Μπεκάο, Καντίογλου. Τριάδα στον άξονα οι Γιουκσέκ, Φρεντ, Σιμάνσκι, με τους Καχβετσί, Τάντιτς στα εξτρέμ και τον Τζέκο σε ρόλο στράικερ.

Με 4-2-3-1 και φουλ επιθετικό σχήμα παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Τζολάκης στην εστία και οι Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο, Ορτέγκα στην τετράδα της άμυνας. Έσε και Τσικίνιο το δίδυμο στον άξονα, με τον Γιόβετιτς σε ρόλο δεκαριού, τους Ποντένσε-Φορτούνη στα φτερά και τον Ελ Κααμπί στην κορυφή της επίθεσης.

Το ματς

Στον Ολυμπιακό ανήκε η πρώτη στιγμή του αγώνα, αφού ο Τσικίνιο με σομπρέρο απέφυγε έναν αντίπαλο και σούταρε εκτός περιοχής, όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Και η Φενέρμπαχτσε άρχισε να παίρνει μέτρα στο γήπεδο, παίζοντας αρκετά από τα αριστερά με Καντίογλου-Τάντιτς, οι οποίοι συμμετείχαν στο 1-0 που ήρθε στο 12ο λεπτό, με τον Σιμάνσκι να βρίσκει τον Καχβετσί που είχε όλο τον χώρο και τον χρόνο να εκτελέσει τον Τζολάκη.

Το «Σουκρού Σαράτσογλου» πήρε φωτιά, μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι, αλλά μετά το πέρας του 25λεπτου, οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να ισορροπούν. Ο Ελ Κααμπί έδινε τεράστιες μάχες με τα αντίπαλα στόπερ, οι Τσικίνιο-Κάρμο καθάριζαν τα πάντα μεσοαμυντικά, ενώ η δεύτερη καλή φάση ήταν ξανά για τους γηπεδούχους με τον Καχβετσί, ο οποίος είδε τον Τζολάκη να τον σταματά στο 34’.

Φορτούνης-Γιόβετιτς δεν είχαν μπει στο πνεύμα του αγώνα, ο Ορτέγκα δεν βοηθούσε ούτε ανασταλτικά, ούτε δημιουργικά και ο Ολυμπιακός έμοιαζε ορισμένες στιγμές να παλεύει με λιγότερους ποδοσφαιριστές στο χορτάρι. Αμυντικά έσφιξε η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, αλλά δημιουργικά πήρε πολύ χαμηλό βαθμό αφού είχε μόλις μία τελική και λιγοστές προϋποθέσεις.

Ο Βάσκος τεχνικός έριξε στην ανάπαυλα τον Ιμπόρα αντί του Γιόβετιτς, τοποθετώντας τον δίπλα στον Έσε και έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία στον Τσικίνιο που πέρασε στο «10». Το πρέσινγκ των Πειραιωτών ήταν πιο συντονισμένο, ο Τζέκο είχε περιοριστεί και το παιχνίδι είχε γίνει για σκληρά νεύρα με μπόλικες μονομαχίες και αρκετά λάθη στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Όσες φορές οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν να φτιάξουν κάτι ήταν εξαιτίας της πίεσης ψηλά στο γήπεδο, αλλά οι τελικές προσπάθειες δεν ήταν οι ιδανικές.

Με τη μεγαλύτερη όλων να έρχεται στο 80ο λεπτό, όταν ο Φορτούνης έσπασε στον Έσε και αυτός με κάθετη έβγαλε σε τρομερή κόντρα τον Μασούρα, ο οποίος έκανε σπριντ 40 μέτρων, πήρε ένα πάρσιμο και εκτέλεσε αλλά ο Λιβάκοβιτς έδιωξε με τα πόδια!

Ο πάγκος πετάχτηκε στον αέρα, αλλά ο Έλληνας εξτρέμ δεν κατάφερε να κάνει αυτό που είχε κάνει ξανά πριν από μια διετία στο ίδιο γήπεδο με τον ίδιο αντίπαλο. Τα λεπτά περνούσαν, η κούραση έδειχνα να έχει καταβάλει τις δύο ομάδες που έμοιαζαν να περιμένουν την παράταση. Εκεί, όπου οδηγήθηκε τελικά και φυσιολογικά το παιχνίδι…

Το παιχνίδι ήταν υπερβολικά δύσκολο και σημαντικό ρόλο θα έπαιζε το «καθαρό» μυαλό και οι σωστές επιλογές σε όλες τις γραμμές του γηπέδου. Έπρεπε να περιοριστούν τα λάθη μεσοαμυντικά και να εκμεταλλευτούν κάποια στιγμή επιθετικά.

Πήγε να το κάνει ο Ολυμπιακός και να παγώσει το «Σουκρού Σαράτσογλου» στο 103’, όταν άγγιξε την ισοφάριση και το πολύτιμο γκολ που θα τον έφερνε σε θέση ισχύος. Ήταν η εκτέλεση του φάουλ από τον Φορτούνη, με τον Ιμπόρα να πετάγεται και να πιάνει την καρφωτή κεφαλιά, η οποία σταμάτησε σε Λιβάκοβιτς και δεξί δοκάρι. Και ο Κάρμο πήρε το ριμπάουντ, απειλώντας ξανά με κεφαλιά αλλά ο Μπεκάο έδιωξε πάνω στη γραμμή.

Διπλή αλλαγή στο 108’ από τον Μεντιλίμπαρ, με τους Όρτα-Αραμπί να παίρνουν τις θέσεις των Τσικίνιο-Φορτούνη και η διάταξη να γυρνά σε 4-4-2, με τους δύο Μαροκινούς να παίζουν παρέα στην επίθεση και ο Πορτογάλος σε ρόλο αριστερού εξτρέμ. Οι δύο ομάδες ήταν τρομερά προσεκτικές, αλλά ένα λάθος ή μια ανισορροπία έφτανε ώστε να γίνει το… κακό.

Παραλίγο να πληρώσουν μία τέτοια στο 114’ οι «ερυθρόλευκοι» αλλά για καλή τους τύχη η μπάλα στρώθηκε στο δεξί πόδι του Τάντιτς, ο οποίος πλάσαρε λίγο άουτ! Κακές επιλογές, μπόλικη κούραση και πολλά λάθη συνέθεσαν το υπόλοιπο της παράτασης, η οποία έληξε με το σκορ στο 1-0 και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Το μοναδικό που άλλαξε ήταν οι αριθμητικές ισορροπίες, αφού ο Ντόη αποβλήθηκε στο 124' με δεύτερη κίτρινη κάρτα!

Η διαδικασία στη «ρώσικη ρουλέτα» ήταν ψυχοφθόρος. Ο Ελ Κααμπί έδωσε σκορ και ο Τζολάκης έβγαλε την εκτέλεση του Τάντιτς. Ο Λιβάκοβιτς «μιμήθηκε» τον Έλληνα πορτιέρε και έπιασε το πέναλτι του Ελ Αραμπί, με τον Μπατσουαγί να σκοράρει για το 1-1. Ο Όρτα έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, με τον Τζολάκη να βγάζει την εκτέλεση του Ιντέρ!

Ο Μασούρας έκανε το 3-1, ο Τζικού μείωσε σε 3-2 και ο Ροντινέι οδηγήθηκε στη βούλα για να τελειώσει το ματς. Ο Λιβάκοβιτς είχε άλλη γνώμη, έδωσε φιλί ζωής στην ομάδα του, αλλά ο Τζολάκης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Και ο Έλληνας σούπερμαν έπιασε την εκτέλεση του σπεσιαλίστα Μπονούτσι, στέλνοντας στα ουράνια όλο τον οργανισμό του ΘΡΥΛΟΥ!

MVP: Ο Τζολάκης, δίχως άλλη κουβέντα! Μόνο στο γκολ του Καχβετσί δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για το 1-0, αλλά σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα ήταν κέρβερος. Και φυσικά έκανε αδιανόητη εμφάνιση στα πέναλτι, βγάζοντας τρεις εκτελέσεις των παικτών της φενέρ για να στείλει τον Ολυμπιακό στους «4».

Η σφυρίχτρα: Ο Στίλερ προστάτεψε τους παίκτες της Φενέρ, σφυρίζοντας ορισμένες στιγμές με διαφορετικά κριτήρια αλλά χωρίς να διαμορφώσει αποτέλεσμα. Σωστή η αποβολή του Ντόη με δεύτερη κίτρινη κάρτα, αλλά νωρίτερα έχει προηγηθεί φάουλ στον Μασούρα.

Φενέρμπαχτσε (Καρτάλ): Λιβάκοβιτς, Οσαγί-Σάμουελ, Τζικού, Μπεκάο (100' Σογιούντσου), Καντιόγλου, Σ. Σιμάνσκι, Γιούκσεκ, Φρεντ (86' Ζάιτς), Καχβετσί (86' Ουντέρ), Τάντιτς, Τζέκο (74' Μπατσουαγί).

Ολυμπιακός (Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο, Ορτέγκα (89' Ρίτσαρντς), Τσικίνιο (109' Όρτα), Έσε, Φορτούνης (109' Ελ Αραμπί), Ποντένσε (84' Μασούρας), Γιόβετιτς (46' Ιμπόρα), Ελ Κααμπί.

Πηγή: sport-fm.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεντιλίμπαρ: «Σεβόμαστε την Άστον Βίλα, αλλά έχουμε έρθει εδώ για να την κερδίσουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
02/05 @ 01:23

Μεντιλίμπαρ: «Σεβόμαστε την Άστον Βίλα, αλλά έχουμε έρθει εδώ για να την κερδίσουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σύνθημα για την πρώτη μάχη στα ημιτελικά του Conference League έδωσε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Με μία... έκπληξη η αποστολή του Μεντιλίμπαρ για τον πρώτο ημιτελικό με την Άστον Βίλα-ThemaSports
01/05 @ 19:31

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Με μία... έκπληξη η αποστολή του Μεντιλίμπαρ για τον πρώτο ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Την έκπληξη με ποδοσφαιριστή από την Κ19 του συλλόγου έκανε για δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό ματς ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Έμερι: «Συναρπαστική στιγμή ο ημιτελικός με τον Ολυμπιακό, είμαστε έτοιμοι»-ThemaSports
01/05 @ 18:53

Έμερι: «Συναρπαστική στιγμή ο ημιτελικός με τον Ολυμπιακό, είμαστε έτοιμοι»

Έτοιμοι για τον ημιτελικό κόντρα στους «ερυθρόλευκους» είναι οι «χωριάτες», όπως τόνισε ο Ουνάι Έμερι.

Αναχώρησε για Αγγλία ο Ολυμπιακός για την πρώτη μάχη με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ-ThemaSports
01/05 @ 13:00

Αναχώρησε για Αγγλία ο Ολυμπιακός για την πρώτη μάχη με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ

Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» αναχώρησε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, με προορισμό το Μπέρμιγχαμ, όπου θα δώσει τον πρώτο αγώνα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Επόμενη στάση... Μπέρμπιγχαμ: Το promo video του Ολυμπιακού για το ματς με την Άστον Βίλα-ThemaSports
30/04 @ 15:27

Επόμενη στάση... Μπέρμπιγχαμ: Το promo video του Ολυμπιακού για το ματς με την Άστον Βίλα

Ο Ολυμπιακός δημοσίευσε ένα βίντεο από τα αξιοθέατα του Μπέρμπιγχαμ και το επιβλητικό «Villa Park», ενόψει της πρώτης αναμέτρησης με την Άστον Βίλα στους «4» του Conference League την ερχόμενη Πέμπτη.

Με ομιλία Μαρινάκη αγκαλιά με Μεντιλίμπαρ η παρακάμερα του Ολυμπιακού από την πρόκριση επί της Φενέρ! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
25/04 @ 21:12

Με ομιλία Μαρινάκη αγκαλιά με Μεντιλίμπαρ η παρακάμερα του Ολυμπιακού από την πρόκριση επί της Φενέρ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η παρακάμερα της ΠΑΕ Ολυμπιακός από την ιστορική πρόκριση των Πειραιωτών επί της Φενέρ.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ