Η νέα γενιά μονοθεσίων φέρνει μεγάλες αλλαγές στην οδήγηση και ορισμένοι οδηγοί θα βολευτούν περισσότερο από άλλους.

Ακολουθήστε μας στο Google news


Το 2022 ξεκινάει μία νέα εποχή για τη Formula 1. Οι αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς μας φέρνουν μία νέα γενιά μονοθεσίων. Όντας λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν, μία-μία οι ομάδες παρουσιάζουν τα νέα του «όπλα», με τα οποία θα αγωνιστούν στη χρονιά. Μάλιστα τα τεχνικά τμήματα των ομάδων ξεκίνησαν από λευκό χαρτί το σχεδιασμό των μονοθεσίων.

Μία από τις μεγάλες μάχες που περιμένουμε το 2022 είναι αυτή των Μαξ Φερστάπεν και Λιούις Χάμιλτον. Ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull Racing, εκθρόνισε αυτόν της Mercedes-AMG, όμως ο τρόπος που το κατάφερε έχει δημιουργήσει τεράστιες συζητήσεις. Πλέον η FIA ερευνά τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τη διεύθυνση αγώνα στους 5 τελευταίους γύρους του GP Άμπου Ντάμπι.

Όμως τι να περιμένουμε για τη μεταξύ τους μάχη τη νέα σεζόν; Ο πρώην οδηγός της Formula 1, Σεργκέι Σιρότκιν, πιστεύει πως ο Χάμιλτον θα έχει πλεονέκτημα με τα νέα μονοθέσια.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος έγραψε στο προσωπικό του blog στο Formula 1 magazine: «Φέτος θα έχουμε εντελώς καινούργια μονοθέσια. Θα είναι πιο αργά στις στροφές, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να φρενάρεις περισσότερο και από μεγαλύτερη απόσταση. Σε σχέση με πέρυσι, η διάρκεια φρεναρίσματος είναι μεγαλύτερη. Αυτό θα είναι υπέρ του Χάμιλτον, ειδικά σε πίστες όπως η Βαρκελώνη και το Χανγκάρορινγκ. Κανένας δεν ξέρει πως θα συμπεριφέρονται τα νέα μονοθέσια, όμως στη θεωρία θα είναι πιο δύσκολα στην οδήγηση. Αυτό ενδέχεται να είναι πάλι υπέρ του Χάμιλτον, καθώς ελέγχει την ισορροπία του μονοθεσίου του εξαιρετικά».

 

Verstappen Hamilton 2021

 

 

Επιπλέον ο Σιρότκιν θέλησε να εξηγήσει το σκεπτικό του και έδωσε επιπλέον πληροφορίες ως οδηγός αγώνων για το στιλ οδήγησης των δύο πρωταθλητών«Όταν μιλάμε έλεγχο του μονοθεσίου κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος, την τοποθέτηση του μονοθεσίου στην είσοδο των στροφών, ο Λιούις είναι ο καλύτερος στο grid. Ο Λιούις γνωρίζει πολύ καλά πώς να "φορτίσει" τον εμπρός άξονα και έχει πάρα πολύ καλό έλεγχο των φρένων. Μέσω αυτού του χαρίσματος, κουβαλάει περισσότερη ταχύτητα στην είσοδο της στροφής και αυτό του δίνει πλεονέκτημα. Η επιπλέον ταχύτητα εισόδου, του δίνει επιπλέον φόρα εντός της στροφής. Με τον τρόπο αυτό είναι σε καλύτερη θέση στην έξοδο της στροφής. Μπορεί επίσης να ακουστεί παράξενο, αλλά ο Μαξ κάνει το ακριβώς αντίθετο. Χρησιμοποιεί και το τελευταίο χιλιοστό της πίστας ώστε να κάνει λιγότερο τετράγωνη τη στροφή. Χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο εύρος της πίστας στην είσοδο και έξοδο των στροφών. Στο μέσο των στροφών τοποθετεί το μονοθέσιό του έτσι ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή έξοδο».

Red Bull RB18

Κανένας δεν γνωρίζει πως θα συμπεριφέρονται τα νέα μονοθέσια, ούτε οι ίδιες οι ομάδες. Τα μόνα δεδομένα που έχουν είναι από προσομοιώσεις μέσα στα εργοστάσια, πράγμα που σημαίνει πως το 2022 είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο.

Η διαφορά στα οδηγικά στιλ των δύο οδηγών είναι μεγάλη και οι ομάδες ανέκαθεν λαμβάνουν υπόψη τις αρετές των οδηγών τους όταν σχεδιάζουν τα μονοθέσια. Η πραγματική εικόνα θα αποκαλυφθεί στην έναρξη της σεζόν με τον πρώτο αγώνα να είναι το GP Μπαχρέιν στις 18-20 Μαρτίου.

 

gazzetta.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες με Μάνσελ, Πικέ και Ρόσι-ThemaSports
03/05 @ 08:57

Ιστορίες με Μάνσελ, Πικέ και Ρόσι

Κάθε μέρα είναι ευκαιρία να κάνουμε «βουτιά» στην ιστορία της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ας δούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα της ημέρας.

Ένα προσπέρασμα που δεν έπρεπε να γίνει ποτέ-ThemaSports
25/04 @ 11:48

Ένα προσπέρασμα που δεν έπρεπε να γίνει ποτέ

Πληθώρα γεγονότων πραγματοποιήθηκαν Σαν Σήμερα στον κόσμο της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ακολουθούν τα κυριότερα.

Περιπετειώδης η έναρξη της χρονιάς για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια-ThemaSports
16/04 @ 13:48

Περιπετειώδης η έναρξη της χρονιάς για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο περιπέτειες εξελίχθηκε για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια, στον πρώτο αγώνα της χρονιάς για το EURO NASCAR PRO.

Ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής πήρε το βραβείο Αθλητισμός του Cyprus Diaspora Forum 2024-ThemaSports
14/03 @ 15:19

Ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής πήρε το βραβείο Αθλητισμός του Cyprus Diaspora Forum 2024

Το βραβείο CYDIA 2024 στην κατηγορία Αθλητισμός απέσπασε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής, στο πλαίσιο του Cyprus Diaspora Forum που διεξήχθη την περασμένη βδομάδα στη Λεμεσό.

Όταν ο Βιλνέβ ξέχασε να πάρει εκκίνηση-ThemaSports
08/04 @ 22:20

Όταν ο Βιλνέβ ξέχασε να πάρει εκκίνηση

Ορισμένα γεγονότα της ιστορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της Formula 1, κάνουν μέχρι σήμερα κόσμο να παραμιλά. Ας δούμε τα πιο σημαντικά της ημέρας.

Η Aston Martin αποκάλυψε το νέο εντυπωσιακό της μονοθέσιο! -ThemaSports
12/02 @ 17:16

Η Aston Martin αποκάλυψε το νέο εντυπωσιακό της μονοθέσιο!

Τα «αποκαλυπτήρια» για το νέο της μονοθέσιο έκανε η Aston Martin, ενόψει της νέας σεζόν στη Formula 1.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ