Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες δε θα μπορούσαν να γίνουν πουθενά αλλού πέρα από την Αθήνα. Η σχετική απόφαση πάρθηκε σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Παρίσι ο Πιερ ντε Κουπερτέν το 1984. Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου ιδρύθηκε και η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα. Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας διεξήχθησαν από τις 6 Απριλίου μέχρι και τις 15 του ίδιου μήνα. Στο πρόγραμμα των αγώνων συμπεριλήφθηκαν 9 αθλήματα με 43 αγωνίσματα. Πρόκειται για το τένις, την άρση βαρών, τη γυμναστική, την κολύμβηση, την ξιφασκία, την πάλη, την ποδηλασία, την σκοποβολή και τον στίβο. Στο πρόγραμμα υπήρχε και η ιστιοπλοΐα με την κωπηλασία ωστόσο οι αγώνες ματαιώθηκαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες συμμετείχαν 241 αθλητές από 14 χώρες. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι αθλητές ήταν 245 ή 246 από ενώ υπάρχουν αναφορές για 12 και 13 συμμετέχουσες χώρες. Στους αγώνες της Αθήνας το 1896 δε συμμετείχαν γυναίκες ενώ η πλειοψηφία των αθλητών που πήρε μέρος (169) ήταν από την Ελλάδα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κολύμβηση έγινε στο λιμάνι της Ζέας με διάφορες πηγές να κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αφού το νερό είχε θερμοκρασία 13 βαθμούς Κελσίου. Οι αγώνες έγιναν στο Ζάππειο, στον όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, στο Παναθηναϊκό στάδιο, στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (το σημερινό Καραϊσκάκη) και το Σκοπευτήριο Καλλιθέας.

Βίντεο - highlights

Οι αθλητές που τα... έσπασαν

Σπύρος Λούης: Ο θρύλος του παραμένει ζωντανός μέχρι και σήμερα. Ο νερουλάς που κατάφερε να πάρει τη νίκη στον μαραθώνιο δρόμο κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι το έκανε για τα μάτια μίας γυναίκας. Τερμάτισε σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Δε συμμετείχε σε κανέναν άλλον αγώνα δρόμου. Η νίκη του αμφισβητήθηκε αφού ο δεύτερος νικητής, Χαρίλαος Βασιλάκος ανέφερε ότι ουδέποτε είδε τον Λούη να τον προσπερνά. Αθλητικές λέσχες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό φέρουν το όνομά του. Σημαντική αναφορά είναι το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών, τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων (2004), που επονομάστηκε Σπύρος Λούης. Στο Μόναχο, το όνομά του φέρει η λεωφόρος Spiridon-Louis-Ring στο αντίστοιχο Ολυμπιακό πάρκο. Άλφρεντ Χάγιος: Ο πρώτος πολύ σπουδαίος κολυμβητής της Ουγγαρίας, μίας χώρας με πολύ μεγάλη παράδοση στα αγωνίσματα της πισίνας. Ο Χάγιος βέβαια αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας στο Λιμάνι της Ζέας. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο πατέρας του τον πετούσε στον Δούναβη και συνήθιζε να κολυμπάει σε παγωμένα νερά. Κάπως έτσι κατάφερε να πάρει δύο χρυσά στην Αθήνα  στα 100 μ. ελευθέρας με επίδοση 1.22.2, και στα 1.200 μ. ελευθέρας με επίδοση 18.22.2. κολυμπώντας σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Είχε δηλώσει συμμετοχή και στα 500 μ. ελευθέρας, αλλά δεν πήρε τελικά μέρος. Το 1924 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική. Ειδικεύθηκε στις κατασκευές κτιρίων η πιο γνωστή από τις οποίες είναι το κολυμβητήριο στην Βουδαπέστη, που φέρει το όνομά του, χτίστηκε το 1930 και αποτελεί μέχρι σήμερα το εθνικό κολυμβητήριο της Ουγγαρίας. Το 1953 τιμήθηκε από την ΔΟΕ με δίπλωμα. Έντγουιν Φλακ: Ο Αυστραλός αθλητής ταξίδεψε έξι μέρες με πλοίο και τρένο για να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800 και τα 1500 κατόρθωμα, που παραμένει εξαιρετικά δύσκολο για τους αθλητές του σήμερα. Μαζί με τον Βρετανό Ρόμπινσον κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό του τένις. Συμμετείχε και στο απλό του τένις όπου αποκλείστηκε από τον Α. Ακρατόπουλο , στον μαραθώνιο εγκατέλειψε στο 35ο χλμ ενώ προπορευόταν εμφάνισε σημάδια εξάντλησης προσπάθησε να τον βοηθήσει ένας Άγγλος ζητώντας και την βοήθεια των χωρικών, ο Φλακ νομίζοντας ότι ο χωρικός προσπαθούσε να τον εμποδίσει να κερδίσει τον αγώνα του έριξε γροθιά ξεσηκώνοντας τους θεατές του αγώνα.

Η μεγάλη στιγμή

Με τη γυναικεία συμμετοχή να μην επιτρέπεται στους αγώνες, η Σταματία Ρεβίθη έκανε κάτι αδιανόητο για εκείνη την εποχή. Η δρομέας, που ήταν μητέρα ενός αγοριού 17 μηνών, έτρεξε στη διαδρομή του μαραθωνίου στις 11 Απριλίου, την επόμενη δηλαδή ημέρα από τον επίσημο αγώνα των ανδρών. Αν και δεν της επετράπη να εισέλθει στο στάδιο στο τέλος της κούρσας της, η Ρεβίθη ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο σε 5 ώρες και 30 λεπτά και εξασφάλισε μαρτυρίες που επιβεβαίωναν εγγράφως το χρόνο έναρξης και τερματισμού της. Η Ρεβίθη σκόπευε να υποβάλει αυτά τα έγγραφα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ελπίζοντας πως θα αναγνωριζόταν το κατόρθωμά της ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πηγές που να επιβεβαιώνουν αν τελικά το έπραξε.
sdna.gr
Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουκουλοφόροι έκαναν γυαλιά καρφιά δυο γήπεδα στη Λεμεσό - Ζημιές και σε οχήματα-ThemaSports
17/05 @ 08:58

Κουκουλοφόροι έκαναν γυαλιά καρφιά δυο γήπεδα στη Λεμεσό - Ζημιές και σε οχήματα

Στο σημείο μετέβηκαν αξιωματικοί και μελή της Aστυνομίας Λεμεσού για διενέργεια εξετάσεων.

Παρέλαση αστέρων στα «PASP FOOTBALL AWARDS 2023/24»!-ThemaSports
14/05 @ 11:03

Παρέλαση αστέρων στα «PASP FOOTBALL AWARDS 2023/24»!

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και πλησιάζει η ώρα που θα ξετυλιχθεί μπροστά μας η όμορφη διαδρομή των πρωταγωνιστικών! Η ώρα που τα φώτα θα στραφούν πάνω σε αυτούς που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν για το ταλέντο και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχουν. Είναι η ώρα των «PASP FOOTBALL AWARDS 2023/24».

MVP του πρωταθλήματος ο Τόνγκια!-ThemaSports
13/05 @ 21:02

MVP του πρωταθλήματος ο Τόνγκια!

Κορυφαίος του πρωταθλήματος ο Φράνκο Τόνγκια!

ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΣ-ThemaSports
16/05 @ 17:55

ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΣ

Η Πάφος διαθέτει στο... οπλοστάσιο της τον κανονιέρη του φετινού πρωταθλήματος στο γκρουπ του τίτλου.

«Ολοκληρώσαμε το πρωτάθλημα με θετικό πρόσημο»-ThemaSports
11/05 @ 21:19

«Ολοκληρώσαμε το πρωτάθλημα με θετικό πρόσημο»

Ο Γιάννης Αναστασίου μίλησε στη διάσκεψη Τύπου μετά την ισοπαλία με την Πάφο.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ