Ακολουθήστε μας στο Google news

Η τρίτη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων ήταν η πρώτη που έγινε εκτός Ευρώπης. Το δύσκολο ταξίδι από τη γηραιά Ήπειρο δεν επέτρεψε μεγάλη συμμετοχή με 645 αθλητές και 6 αθλήτριες από 12 έθνη να λαμβάνουν μέρος. Από τα 84 αγωνίσματα του προγράμματος μόνον τα 42 παρουσίασαν αθλητές και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως εκ τούτου υπήρξαν πολλά οργανωτικά προβλήματα που επηρέασαν σημαντικά και τον συναγωνισμό.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1904 ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν στις 23 Νοεμβρίου. Οι Αγώνες αρχικά δεν ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Σεντ Λούις αλλά στο Σικάγο. Το γεγονός ότι το Σεντ Λούις θα διοργάνωνε μια παγκοσμίου κύρους έκθεση την ίδια εποχή, έκανε τη ΔΟΕ να της δώσει το «πράσινο φως» για τη φιλοξενία του σπουδαίου αυτού αθλητικού γεγονότος.
Στο Ολυμπιακό πρόγραμμα προστέθηκε η πάλη. Οι αθλητές και οι αθλήτριες αγωνίστηκαν στα εξής σπορ: Καταδύσεις, Κολύμβηση, Τοξοβολία, Στίβος, Πυγμαχία, Ποδηλασία, Ξιφασκία, Ποδόσφαιρο, Γκολφ, Γυμναστική, Λακρός, Ροκέ, Κωπηλασία, Τένις, Διελκυνστίνδα, Άρση Βαρών, Πάλη. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σεντ Λούις απονεμήθηκαν για πρώτη φορά χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Ακόμη, κατοχυρώθηκαν οι αρχές του ερασιτεχνισμού. Για να διαθέτει κάποιος αθλητής την ταυτότητα του ερασιτέχνη θα έπρεπε να μην έχει δεχθεί χρήματα, να μην έχει αγωνιστεί με ψευδώνυμο, να μην έχει πουλήσει ή βάλει σε ενέχυρο τα έπαθλά του, να μην έχει στοιχηματίσει με χρήματα και τέλος να αποτελεί αποδεδειγμένα μέλος κάποιου ερασιτεχνικού σωματείου. Η παρουσία των ΗΠΑ στους αγώνες ήταν εντυπωσιακή. Η χώρα που είχε και τους περισσότερους αθλητές στη διοργάνωση κατέκτησε συνολικά 239 μετάλλια (78-82-79), έναντι 13 της Γερμανίας (4-4-5) και 9 της Κούβας (4-2-3).

Βίντεο - highlights

Δείτε εδώ το επίσημο βίντεο της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς του Σεντ Λούις

Οι αθλητές που τα έσπασαν

Τζορτζ Άιζερ: Γεννήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας το 1870. Σε ηλικία 14 ετών μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του στις ΗΠΑ. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1904 ο Άιζερ κατάφερε κάτι που όμοιό του δύσκολα θα γίνει στην εποχή που διανύουμε. Ο αθλητής που αγωνιζόταν με τα χρώματα των ΗΠΑ κατέκτησε έξι μετάλλια σε μία μέρα στην γυμναστική. Πιο συγκεκριμένα, πήρε το χρυσό μετάλλιο στο δίζυγο, στην αναρρίχηση επί κάλω και στο άλμα. Κατέκτησε ακόμη δύο ασημένια μετάλλια στον πλάγιο ίππο και στο σύνθετο ατομικό τεσσάρων οργάνων (άλμα, δίζυγο, μονόζυγο, πλάγιος ίππος). Ο Άιζερ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο μονόζυγο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο γυμναστής από τις ΗΠΑ είχε ξυλινό πόδι, αφού ένα τρένο πέρασε από πάνω του. Άρτσι Χαν: Θεωρείται ο πρώτος μεγάλος σπρίντερ των ΗΠΑ. Γεννήθηκε το 1880 και το 1903 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αμερικάνικο και το καναδικό πρωτάθλημα. Αυτό του έδωσε και τον τίτλο του φαβορί για τους Ολυμπιακούς του Σεντ Λούις αφού αρκετοί Ευρωπαίοι δεν ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για τους αγώνες. Ήταν ο πρώτος σπρίντερ στην ιστορία των αγώνων που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 100 και τα 200 μέτρα. Κατέκτησε ακόμη το χρυσό μετάλλιο στα 60 μέτρα, αγώνισμα που βγήκε από το Ολυμπιακό πρόγραμμα στη συνέχεια. Φρανκ Κούγκλερ: Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1879 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ λαμβάνοντας την αμερικανική υπηκοότητα το 1913. Ο Κούγκλερ κατάφερε κάτι που αυτή την εποχή θεωρείται εξωπραγματικό. Έγινε ο πρώτος και μοναδικός αθλητής που πήρε μετάλλιο σε τρία διαφορετικά αθλήματα. Πιο, συγκεκριμένα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία βαρέων βαρών στην ελευθέρα πάλη, από ένα χάλκινο στην άρση βαρών στο αγώνισμα των 10 γύρων με αλτήρες και και στο αγώνισμα με τα δύο χέρια, ενώ έχει ακόμη ένα χάλκινο στη διελκυνστίδα.

Ο μαραθώνιος που έμεινε στην ιστορία

Οι πρώτες διοργανώσεις των Ολυμπιακών αγώνων χαρακτηρίστηκαν από μεγάλα οργανωτικά κενά. Ο κόσμος άλλωστε ήταν εντελώς διαφορετικός 120 και πλέον χρόνια πριν. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα συνέβησαν στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων του Σεντ Λούις. Ο συγκεκριμένος αγώνας, που έγινε στις 30 Αυγούστου έμεινε στην ιστορία για τους λάθος λόγους. Οι συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα ήταν τραγικές, η θερμοκρασία ήταν πάνω από 30 βαθμούς και συνδυασμένη με την υψηλή υγρασία, έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η διαδρομή αποτελούνταν από 42.195 μέτρα χωμάτινου δρόμου με τεράστιες ανηφόρες. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η διαδρομή είχε μόνο 2 πηγές νερού για τους δρομείς και η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών και ζώων διεξαγόταν κανονικότατα. Μάλιστα, ένας από τους συμμετέχοντες κόντεψε να χάσει τη ζωή του αφού εισέπνευσε τόση σκόνη που έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Ένας άλλος κυνηγήθηκε από αγέλη σκύλων και βγήκε εκτός διαδρομής για 1,5 χιλιόμετρο ενώ ένας άλλος έφαγε φρούτα στον δρόμο με αποτέλεσμα να έχει στομαχικές διαταραχές. Πρώτος μπήκε στο στάδιο ο Αμερικανός Φρέντ Λοτζ, ο οποίος αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες του. Όμως, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ο νικητής είχ διανύσει μέρος της απόστασης με αυτοκίνητο. Ο νικητής ακυρώθηκε και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Τόμας Χικς από τις ΗΠΑ. Όπως αποκάλυψε λίγο αργότερα, όφειλε τη νίκη του σε ένα κοκτέιλ που ήπιε, με κονιάκ και δόσεις στρυχνίνης, αφού είχε σχεδόν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Αυτό ήταν και μία πρώτης μορφής ντόπινγκ. sdna.gr
Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουκουλοφόροι έκαναν γυαλιά καρφιά δυο γήπεδα στη Λεμεσό - Ζημιές και σε οχήματα-ThemaSports
17/05 @ 08:58

Κουκουλοφόροι έκαναν γυαλιά καρφιά δυο γήπεδα στη Λεμεσό - Ζημιές και σε οχήματα

Στο σημείο μετέβηκαν αξιωματικοί και μελή της Aστυνομίας Λεμεσού για διενέργεια εξετάσεων.

Παρέλαση αστέρων στα «PASP FOOTBALL AWARDS 2023/24»!-ThemaSports
14/05 @ 11:03

Παρέλαση αστέρων στα «PASP FOOTBALL AWARDS 2023/24»!

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και πλησιάζει η ώρα που θα ξετυλιχθεί μπροστά μας η όμορφη διαδρομή των πρωταγωνιστικών! Η ώρα που τα φώτα θα στραφούν πάνω σε αυτούς που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν για το ταλέντο και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχουν. Είναι η ώρα των «PASP FOOTBALL AWARDS 2023/24».

MVP του πρωταθλήματος ο Τόνγκια!-ThemaSports
13/05 @ 21:02

MVP του πρωταθλήματος ο Τόνγκια!

Κορυφαίος του πρωταθλήματος ο Φράνκο Τόνγκια!

ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΣ-ThemaSports
16/05 @ 17:55

ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΣ

Η Πάφος διαθέτει στο... οπλοστάσιο της τον κανονιέρη του φετινού πρωταθλήματος στο γκρουπ του τίτλου.

«Ολοκληρώσαμε το πρωτάθλημα με θετικό πρόσημο»-ThemaSports
11/05 @ 21:19

«Ολοκληρώσαμε το πρωτάθλημα με θετικό πρόσημο»

Ο Γιάννης Αναστασίου μίλησε στη διάσκεψη Τύπου μετά την ισοπαλία με την Πάφο.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ